2018. 02. 13.

Csípőprotkó

A fő betegségem, ami miatt ezt a blogot elkezdtem írni, már tünetmentes és gyógyszermentes egy jó ideje! A mellékhatásai azonban elkísérnek (kísértenek?) tovább.
Két legproblémásabb: A rossz memóriám, és a csípőcsont elhalás (avascular necrosis Itt írtam róla, még 2014-ben), már lépcsőzni is alig tudok.
Jó ideje tologatom a csípő protézis beültetés műtétet, sok alternatívát kipróbáltam, mint írtam, de több doki is azt mondta, a röntgent látva, nincs rá más megoldás. A család is ösztönöz csináltassam már meg, mindenkinek van az ismeretségi körében olyan, aki kapott műprotkót, és nem bánta meg, sőt, sajnálja hogy nem szánta magát rá előbb.

Ez az én jobb csípőm                           Ez pedig egy jó csípőcsontfej, összehasonlításnak


Végül a SOTE-n kaptam időpontot február végére, egy jó nevű orvoshoz, Dr. Skaliczki Gáborhoz. Jókat mondanak róla a neten és egyéb csatornákon is. Jó kezű, lelkiismeretes, minden kérdésre válaszol. Rutinműtét.. (Hát ettől nem lettem nyugodtabb)
Valószínűleg cement nélküli protkót kapok, ami nehezebben gyógyul, de tovább jó lesz, fiataloknak azt ajánlják. Aztán majd lehet cserélni kell 30 év múlva, bár addig biztos feltalálnak új megoldást.

Sok-sok papírt kellett begyűjtenem a szakiktól: Mellkas röntgen, EKG, Ideggyógyász véleménye, Fogorvos góckutatása, teljes vérkép, vizeletvizsgálat (na az az egyik legmacerásabb..), és persze Hematológiai szakvélemény Bátaitól. Ezek összességét megvizsgálta a hematológus - egy szimpatikus fiatal hölgy, és döntött arról, altatható, érzésteleníthető vagyok-e. Igen! Gerinc melletti érzéstelenítés lesz, előtte reggel bódítás, "bátorítónak" (ahogy mondta). Sok elintézendő, infohegyek, latin kifejezések.
Egy kicsit náthás is lettem, ahogy meglett minden papír, és zöld utat kapott a dolog, nagyon szeretném ha emiatt nem kellene elhalasztani a műtétet.

Nagyon tartok tőle. 
Mi lesz ha nem tudok többet felállni? Hogy bírom ki? Lesz erőm a sok tornához? Rosszul tűröm a fájdalmat ennyi szurkodás után..
Hamar felállítanak, már másnap, először járókerettel, majd 2 és 1 mankóval lehet rohangászni
Egy ide passzoló kép:


Az első pár nap nagyon rossz, de utána hatalmas megkönnyebbülés repkedő érzés, ahogy végre nem húz be minden izom és lehet emelni a lábat! Ezt mondja az aki már túl esett rajta. ÉLETMINŐSÉG Javulás! Ez motivál engem.

Kaptam helyet a Dél-pesti Kórház Rehab osztályára Csepelre, ha kiengednek a Klinikáról, mehetek oda épülgetni.
A munkahelyemen elengedtek a hosszabb betegszabira, tán a home office-t is sikerül megcsinálnunk! Akkor nem kell a falat néznem - (majd kaparnom tehetetlenségemben, ha fel tudok állni) 1.5-2 hónapig -remélem több ideig nem. Ez majd a felépülésem sebességétől függ, sokat kell majd tornáznom!
Április közepére már madárcsicsergéssel megzenésítve virágillattal boldogítva, napsütésben indulok neki a világnak újra!


3 megjegyzés:

 1. Szia!

  Ígéretemhez híven elolvastam a blogodat, te is jó sok mindenen túl vagy. A csípőprotézis műtéten nem baj ha gondolkozol, én is azt tettem, de be kellett látnom, hogy nincs más megoldás. Alternatív gyógymódok egy idő után nem jöhetnek szóba. Ami elromlott azt meg kell javítani, vagy ki kell cserélni. Ez tény.
  Megértem a félelmed, én is nagyon féltem 6 évembe telt, hogy döntést tudjak hozni. A FB van egy jó csoport, minden egyes tag csípő műtött, talán tudnak segíteni, lelkiekben támogatni! Ha van kedved csatlakozni keress meg emailben!
  Minden jót, rendszeres olvasód leszek!

  SK

  VálaszTörlés
 2. Hát itt a nagy nap! Nemsokára a természet alkotta titán és az ember alkotta műanyag épitményével mehetek tovább könnyedén az utamon!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Frissítés: holnap műtenek csak, hogy az OVSZtől minden alfaktorában egyező vért kapjak, ha esetleg kell. Már tolt kifelé a műtőssrác,beöltöztetve kimosakodva, mikor kiderült. Így akkor holap folytatjuk!

   Törlés