2013. 05. 14.

Gyorsjelentés: Vérképződjek!

Rengeteg szebbnél szebb jobbnál jobb elregélendő történetem van az elmúlt időszakból! :)
Nagyon jó az életet megélni újabb és újabb helyzetekben. Repültünk is! Hollandia...
Részletes beszámolót később.

Most gyorsjelentek:
Április 28-án vasárnap bementem egy gyors kontrollra, mert péntek óta gyengélkedtem, kicsit fájt a torkom, be is lázasodtam. A sziklamászó tanfolyam 2. hétvégéje folyt épp, de már nem mentem el csak a pénteki elméletre.
Benttartottak a kórházban sajnos. A fehérvérsejtjeim száma nagyon alacsony. A többi vérösszetevő szépen termelődik!
Azóta is bent vagyok.. :(
Egyáltalán nem érzem betegnek magam! Első körben már majálisozni otthon akartam! Hát azóta húzódik.
Vettek csontvelő biopsziát, amely azt mutatta, hogy nincsenek előképei a vér különböző összetevőinek ott. Ez a vérképen csak a fehérvérsejt alacsony számán látszik csak.
Elsősorban a Neutrofil, amely az első védvonal. Ebbből kell nekem most sok! A szám amit minden nap árgus szemmel nézek a vérképen.

A transzplant  bizottság elfogadta a felterjesztést, és felkeresik a walesi lánykát, a donoromat. Ha esetleg nem lenne változás, újra kapok őssejtet tőle.

Semmilyen más kezelést nem kapok, a gyógyszerek nagy részét is elvették. Napi egy vérvétel és két fehérvérsejt növelő neupogén szuri az összes atrocitás.
Kimehetek a kórház parkjába sétálni, most fedeztem fel mennyire gyönyörű! Volt orgonaillat, most akácillat, az állatok különböző sereglete, szarka, cica, varjú, rigó párok kergetőznek. Még fácán is!!

Egyelőre élvezem az amúgy szép szobám kényelmét, a kedves látogató barátokat, családot, a nővérek kedvességét az ízetlen kórházi kaját.. (azt nem)
Nem szeretnék már sokáig itt üdülni, de egyelőre még tart.

Küldjetek cuki fickándozó sejtecskéket képző gondolatokat!

Ide megpróbálok google docs vérképet beilleszteni. Időrendileg.

Jelmagyarázat: 
piros- neutrofil - ebből kell sok főleg!
kék - monocita 
sárga - eozinofil 
zöld - bazofil

A dátumot nem sikerült ráírni még 


wikipediáról:
Típus Kép Ábra Kb. % emberekben Leírás
Neutrofil granulocita PBNeutrophil.jpg Seg-hemo.JPG 50-70% A neutrofilek a bakteriális vagy gombás fertőzésekkel, és más apró gyulladásos folyamatokkal szállnak szembe, és általában ők válaszolnak először a mikrobiális fertőzésekre; az ő tevékenységük és tömeges pusztulásuk hozza létre a gennyet.
Eozinofil granulocita PBEosinophil.jpg Eos-hemo.JPG 2-5% Az eozinofilek főként élősködők ellen harcolnak, ezért a számuk növekedése ilyen fertőzést jelezhet.
Bazofil granulocita PBBasophil.jpg Baso-hemo.JPG <1% A bazofilek felelősek az allergiás immunválaszért, mert kibocsátják a gyulladást létrehozó anyagot, a hisztamint.
Limfocita Lymphocyte2.jpg リンパ球.gif 20-40% A nyiroksejtek sokkal gyakoribbak a nyirokrendszerben. A vérben háromféle nyiroksejt van:
  • B-sejtek
  • T-sejtek
  • Természetes ölősejtek
Monocita
Monocyte 40x.JPG

Mono-hemo.JPG 3-6% Az egymagvú fehérvérsejtek a neutrofilekkel közösen takarító szerepet töltenek be (fagocitózis), de sokkal hosszabb ideig élnek, mert más feladatuk is van: ők mutatják be a kórokozó darabjait a T-sejteknek, hogy azok később újra felismerjék, és megöljék a kórokozókat, vagy ellenanyagválaszt indítsanak be.
Nagy falósejt Macrophage.jpg Macrophage.png (lásd fent) Az egymagvú fehérvérsejtek képesek a kizárólag fagocitáló nagy falósejtté fejlődni, ha a véráramból a szövetekbe vándorolnak és differenciálódnak.

15 megjegyzés:

  1. Szurkolok és megfelelő számú fehérvérsejtet küldök gondolatban.

    T.Gábor

    VálaszTörlés
  2. Drága Kati, remélem, csupa pozitív változás történt az elmúlt pár napban, és legalább fél lábbal már kint vagy a kórházból. Sok-sok sejtképződésgyorsító gondolatot küldök feléd, így már biztos nem lehet gond! ;) Puszillak!!!

    VálaszTörlés
  3. Hajrá, hajrá...!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  4. június 4-én délután Hazajöhettem!! :) Csak rendbe lendültek a sejtszámok egy nagy felíveléssel - túlíveléssel :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak-csak nem hiába szurkolunk - mi vadidegenek is!!!

      Törlés
  5. Jó hír! Továbbra is hajrá!

    VálaszTörlés
  6. De jó olvasni a bejegyzésed, napról-napra vártam, hogy érkezik a jó hír, és most végre itt is van! Hajrá, így tovább!

    VálaszTörlés
  7. Ez szuper! Izgultam érted.. de a lényeg, hogy beindultak a sejtecskék! Gyönyörűséges, élményekben gazdag nyarat kívánok neked! :) orsi

    VálaszTörlés
  8. Július eleje óta megint bent vagyok sajnos.. sejtet gyűjtögetni :(

    Most lázzal, köhögéssel náthával kezdődött, még tart. Főleg a köhögés, ami eléggé fárasztó.
    De lassan javulóban vagyok, az elmúlt pár napban már erősebbnek érzem magam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem gyűlnek a sejtek! :) Mindig olvaslak és drukkolok neked, így ismeretlenül is!
      orsi

      Törlés
  9. Jobbulást kívánok! Ismerem az érzést.
    Amikor nekem esett le a legjobban fehérvértest számom épp a László Kórházban voltam vizsgálatokon. Az első vizsgálat volt a vérvizsgálat utána még vagy 5. (Transzplantáció előtt voltam.) Jártam végig a pavilonok között, de volt olyan váró, ahol már lefeküdtem, mert annyira rosszul voltam. Miután mindegyik vizsgálattal megvoltam még mindig saját lábon visszamentem a vérkép eredményéért. Szinte kimutathatatlan volt a fehérvérsejt számom. Kérdezték, hogy ilyen vérképpel mentem végig a vizsgálatokon, majd gratuláltak.

    VálaszTörlés
  10. Ma voltam kontrollon már minden rendben!
    Posztolok majd hamarost :)

    Szép nyarat!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök!!!!! Neked is szép nyarat :)

      üdv, orsi

      Törlés
    2. Jó, hogy rád találtam, igazán pozitív, amit és ahogyan megosztottál. Bízom benne, hogy nagyon szépséges nyarad volt és egészségeddel minden rendben, ezt kívánom!

      Szeretettel: etalon

      Törlés