2011. 11. 28.

Újra csöpög, folyamatosan..

Csütörtökön visszakerültem tisztított, izolált, ellenőrzött környezetembe, és azóta - hála a fájdalommentes jól kezelhető kanülnek is - folyamatosan csöpög belém valami lötyi. Éjjel nappal. Hol kezelés, hol mellékhatás kezelés. A mikró beláthatatlan távolságban lévőnek tűnik. Holnap végre vége lesz, már nagyon unom tologatni a "fogast" amin néha három tasak is lóg egyszerre. PH mérések.. A hasam épphogy hajlandó kaja befogadásra.

Zsuzsinak sok sok szeretettel

De azért gondolkozom már a Karácsonyi menün :) Legyen különleges de egyszerű leves, sült, kipróbálom hogy megy a töltött káposzta, és persze az elmaradhatatlan gyümölcskenyér, türelemmel megcsokizva :)
Inkább nem is irkálok mindent, csak pótolok pár megjegyzést az előzőhöz.


Kacsamell vele sült krumplival lilahagymás lilakáposzta körettel (mennyiségek, csak úgy szemre, családtagok és étvágyfüggő)

- Vegyél egy szép bőrös (zsíros) kacsamellett, mosd meg, szedegesd ki a benne maradt tollmaradékokat. Vegyél a méreténél kicsit nagyobb tepsit, hogy férjen mellé még burgonya, esetleg kicsi vörös hagyma is, és jobban eloszoljon a zsírja.

- Irdald (vágogasd hosszába és keresztbe ujjnyi szélesen) a kacsmellet süsd körbe fent a gázon/lapon, hogy jobban bennemaradjanak az ízek. Dobáld mellé a meghámozott kb negyedbe vágott krumplit és szintén így darabolt hagymát, önts alá egy fél pohár vizet. Mehet az előmelegített sütőbe 150-180 fokra letakarva fóliával, egy órát nem is kell ránézned, az illatok úgyis jelzik hogy már beindult.

- Ha kezd kiolvadni, és esetleg szereted ha sült a bőre, le is veheted a fóliát, nekem kicsit túl korán sikerült, így a őr egy része ment pörcnek valónak. Ha kevésbé szereted zsírosan, közben öntsd le róla.

- Közben elkészítheted a káposztát. Vágj fel egy nagy fej vöröshagymát, süsd meg üvegesre egy kör olajon egy kis sóval, és csurgass alá egy kanál mézet, hagyd, hogy kicsit karamellizálódjon. Egy kisebb fej lilakáposztát vágj viszonylag vékony csíkokra, mehet a hagymára, lefedve, borssal, 1 tk őrölt köménnyel. Ínnyenceknek egy fél deci vörösbor, ha van nyitva, esetleg egy kis citromlé mehet bele, nekem nem hiányzott. Ahogy összeesik, plusz kóstolás próbával jó is.

-tálalás, mellé egy kis mustár jót tesz 



Sütőtök levesek méééég:

Anyukám receptje e-mailből:

 Hozzávalók
Végy egy sütőtököt,elnyújtott körtealakút, szép sárgát, kb. 2 arasz hosszúságút.
Végy hozzá két darab, ökölnyi krumplit.
Legyen ehhez még otthon narancsod,v.citromod,
1 kis fahéjad,3 db szegfűszeged,
tejfölöd, v.tejszíned,
cukrod,v.barnacukrod, v.nyírfacukrod,v.mézed,
curry, ha szertitek,
mindez bio,persze!
Felteszel fejenként 2,5 deci vizet az édesítéssel,fűszerszámokkal forrni.
Elkészítés
Fogod a sütőtököt,megmosod,egyszer keresztben,aztán kétszer hosszában elvágod,deszkán,
és ezután hámozod,így sokkal könnyebb, mint egészben.Kimagozod, ha kell.
Ezután a sütőtök boldogan omlik szét éles késed alatt,kb.2X2 cm-es darabokra,de nem baj, ha nagyobbra, v kisebbre sikerül.
A forrásnak induló fűszeres , édesített vizbe zúdítod,
ekkor ráérsz a krumplit megmosni, meghámozni,ugyanígy feldarabolni, s a vízbe tenni ugyacsak.
Megsózod kissé.
Lefeded.
Felforr, megfő,ezalatt szerettel gondolsz azokra, akiknek készíted,köztük  magadra is.
2 szegfűszeget, 1 fahéjat kiszeded, de nem baj, ha nem.
Az egészet botmixerrel pépesíted,ráreszelt citrom/narancshéjjal,ezek levével ízesíted,tejföllel,v.tejszínnel testesíted,megkóstolod,esetleg kis curryt teszel hozzá,
okosan bólintasz, ha jó,
és kész.
Utóirat:
Gyerekek, és szerencsés gyereklelkű felnőttek szeretik, ha plusz egy teáskanálnyi tejföl/tejszín van a levesen,a tányérjukon, azzal nagyon érdekes mintákat lehet rajzolni , evés előtt.

---
Almás fűszeres Latsiatól
Körtés Gabojszától már a második

Jobb étvágyat

2 megjegyzés:

  1. Szia Katika! Édesanyádnak köszönjük a sütőtök leves receptet. Hévégén meg is csinálom az én kis családomnak. Várjuk a további receptjeidet!
    Ne engedd a lötyiknek, hogy bántsanak, mutasd meg, hogy erősebb vagy náluk! Sokat gondolunk rád itt a melóhelyen. Nagyon jó ötlet ez a blog írás, ugyanis minden fórumon érdeklődnek az ismerősők és ismeretelenek, az állapotod felől és terítem feléjük a blogodat! Várjuk a további híreket!
    Ezermillió puszi! Ildikó

    VálaszTörlés
  2. szuper, még egy kör amin mindjárt túl vagy! nagyon büszkék vagyunk rád:)

    VálaszTörlés