2011. 11. 19.

őszi receptek - receptgyűjtés 1.

Hétvége van, ma talán együnk egy kicsit! :) Lassan normális körülire csökken az étvágyam, úgyhogy itt az ideje, hogy írjak az eddig összeolvasott receptekből. (a mondat két része között nem feltétlenül kell logikai kapcsolatot keresni)

Szóval soksok recepttel, és az utóbbi időben több gasztroblog elolvasásával a hátam mögött had általánosítsak a november/ősz divatjáról. Gondolom az írók is rengeteget olvassák a konkurenciát, szóval nem véletlen, hogy a téma több helyen megjelenik. Másik általánosságformáló, hogy az én szemem is valszeg hasonló kajákat szúr ki.
  •  Az első és legnagyobb divat, a Márton-napi liba vacsora nov. 11.! Történelméről nem írnék. Idén olvastam utána először, hogy mennyire fontos ünnep volt ez elejinknél, eddigre kész volt minden kinti munka, és betakarítás, kész volt az új bor, megpihenhettek, ill. lakmározhattak kicsit. A tél kezdete a föld ezen szegletében. És több éve, a barinőkkel kötelezően megtartandó, libasütés-buli! Kötelező lilakáposztával, vele sült krumplival tálalva. Hol nyers egy kicsit a libus, hol túlsül, de szeretjük! Méég több napig küldi áldását a fini libazsír
  • A csípősödő idő beköszöntével sok konyhatündérnek egy jó forró tartalmas leves jut eszébe. Ez könnyű téma, mert a legtöbb blogon könnyen találni ilyen bejegyzést.
    • Két cica konyhája - Frankfurti leves kelbimbóval nekem az egyik kedvenc tartalmas levesem, tegnap a kórházi kaja is ez volt, de megint rá kellett jöjjek, túl kevés a hat beteg az esetleges repetához
    • AzEszter - Erdei gombás bableves rózsaborsos sajtgaluskával
    • Kíváncsi Szakács - Zöldséges bableves 5 elem bennevan, én még egykis oldalassal terhelném
    • Gulyás leves - minden családnak megvan a saját receptje, valószínűleg mind nagyon finom! Nem keverendő össze a külföldiek traditional hungarian goulash suppe-jével, ami általában pörkölt felöntve. Mindkettő jól esik pl. egy egész napos kirándulás után, nem vagyok válogatós
  • Sütőtök (újonnan felfedezett angol neve: butternut squash én csak a pumpkint ismertem, bár egyik magyar neve is vajtök) és a belőle készült krémelves igazi szezonális étel, bár télig eláll. Nagyon egyszerű, megpirít-felönt-megfőz-összeturmixol, és jellege miatt jól variálható mindenféle trükközéssel. A menő szakácsok kevésbé túl egyszerű levest, mint inkább tésztaszószt, marhalábszár köretet, pitét (pumpkin pie) vagy zöldséges ragut csinálnak belőle. Én mégis maradnék a levesnél.
    • Gabojsza konyhája - Sütőtök krémleves jól illik hozzá a sokféle indiaias fűszer
    • Gordon Ramsay - Butternut squash soup with parmesan crisp a sült sajttalér is igen egyszerű és finom
    • NoSalty Zen(d)erta szakács Sütőtök krémleves 1. alternatív bio recept
    • Saját (fejbenfőzőtt) recept - Tejszínes sütőtök krémleves pirított tökmaggal és bacon chipsszel asszem már főztem hasonlót, több receptből összeollózva. Kis narancs és méz nem rontja el
Még van a konyhán pár általánosítható megosztani való, de mára elég, mindjárt ebéd!

4 megjegyzés:

  1. Hm, ehes lettem!:) Kepzeld, en is par hete talalkoztam a butternut squashhal eloszor, hianyoltam az ilyenkor otthon mindig megtalalhato sima sulttokot, igy en is sutni akartam. A boltam kicsit bizonytalanul tettem a kosaramba, mert kivulrol eleg halovany sarga volt. s igen....a vegeredmeny is halovany volt, iztelen, de nagyon. A keresett edes tokot egyelore nem talaltam meg, de levesnek valoszinuleg az izetlen is megtenne. ...hisz ott vannak a fuszerek;)

    VálaszTörlés
  2. Van egy nagyon jó Jamie Oliver sütőtökleves is. Nekem titkos kedvencem, mert meg lehet úszni vele a nyers tök pucolást vagdosást. Mutatom: http://www.foodnetwork.com/recipes/jamie-oliver/pumpkin-soup-recipe2/index.html megsüti egyben kiszedi a héjából, felengedi, turmix, izé, kész. Hátrány - ha az - hogy annyira finom mikor megsült, hogy én pl. nem bírtam ki és megettem még mielőtt leves lehetett volna belőle.

    VálaszTörlés
  3. Ismerős ez a szteroidos éhségroham, bár a Lászlós kosztot én nem tudtam megenni még akkor sem, aztán a fehérjedúsról átkértem magam vegetáriánusra, az türhetőbb volt.

    VálaszTörlés
  4. Drága Kata!
    Hihetetlenül klassz lány vagy, és borzasztóan erős! Csak így tovább! Ne feledd,ez csak egy átmeneti állapot, hamarosan meggyógyulsz és elfelejtheted a kórházat, és otthon kavargathatod a finomabbnál finomabb gasztronómiai csodákat. Kezelés időszakában én is rengeteg receptet gyűjtöttem össze, azóta már szorgosan el is készítem őket. Lehet ez a kemo mellékhatása? :-)(Nekem szept.-ben ért véget a kemo, mellrák 29 évesen)
    Száz szónak is egy a vége, tessék minél hamarabb meggyógyulni és szóljon ezután ez a blog a te saját receptjeidről!!!
    Ismeretlenül is sokszor puszillak! Orsi

    VálaszTörlés