Zsuzsinak sok sok szeretettel |
De azért gondolkozom már a Karácsonyi menün :) Legyen különleges de egyszerű leves, sült, kipróbálom hogy megy a töltött káposzta, és persze az elmaradhatatlan gyümölcskenyér, türelemmel megcsokizva :)
Inkább nem is irkálok mindent, csak pótolok pár megjegyzést az előzőhöz.
Kacsamell vele sült
krumplival lilahagymás lilakáposzta körettel (mennyiségek, csak úgy szemre, családtagok és étvágyfüggő)
- Vegyél egy szép
bőrös (zsíros) kacsamellett, mosd meg, szedegesd ki a benne maradt tollmaradékokat.
Vegyél a méreténél kicsit nagyobb tepsit, hogy férjen mellé még burgonya,
esetleg kicsi vörös hagyma is, és jobban eloszoljon a zsírja.
- Irdald (vágogasd hosszába és keresztbe ujjnyi szélesen) a kacsmellet süsd körbe fent a gázon/lapon, hogy jobban bennemaradjanak az ízek. Dobáld mellé a
meghámozott kb negyedbe vágott krumplit és szintén így darabolt hagymát, önts
alá egy fél pohár vizet. Mehet az előmelegített sütőbe 150-180 fokra letakarva
fóliával, egy órát nem is kell ránézned, az illatok úgyis jelzik hogy már
beindult.
- Ha kezd kiolvadni,
és esetleg szereted ha sült a bőre, le is veheted a fóliát, nekem kicsit túl
korán sikerült, így a őr egy része ment pörcnek valónak. Ha kevésbé szereted zsírosan, közben öntsd le róla.
- Közben elkészítheted
a káposztát. Vágj fel egy nagy fej vöröshagymát, süsd meg üvegesre egy kör olajon egy kis
sóval, és csurgass alá egy kanál mézet, hagyd, hogy kicsit karamellizálódjon.
Egy kisebb fej lilakáposztát vágj viszonylag vékony csíkokra, mehet a hagymára,
lefedve, borssal, 1 tk őrölt köménnyel. Ínnyenceknek egy fél deci vörösbor, ha van nyitva, esetleg egy kis citromlé mehet bele, nekem nem hiányzott. Ahogy összeesik, plusz kóstolás próbával jó
is.
-tálalás, mellé egy kis mustár jót tesz
-tálalás, mellé egy kis mustár jót tesz
Sütőtök levesek
méééég:
Anyukám receptje
e-mailből:
Hozzávalók
Végy egy sütőtököt,elnyújtott körtealakút, szép
sárgát, kb. 2 arasz hosszúságút.
Végy hozzá két darab, ökölnyi
krumplit.
Legyen ehhez még otthon
narancsod,v.citromod,
1 kis fahéjad,3 db szegfűszeged,
tejfölöd, v.tejszíned,
cukrod,v.barnacukrod,
v.nyírfacukrod,v.mézed,
curry, ha szertitek,
mindez bio,persze!
Felteszel fejenként 2,5 deci vizet az
édesítéssel,fűszerszámokkal forrni.
Elkészítés
Fogod a sütőtököt,megmosod,egyszer keresztben,aztán
kétszer hosszában elvágod,deszkán,
és ezután hámozod,így sokkal könnyebb, mint
egészben.Kimagozod, ha kell.
Ezután a sütőtök boldogan omlik szét éles késed
alatt,kb.2X2 cm-es darabokra,de nem baj, ha nagyobbra, v kisebbre
sikerül.
A forrásnak induló fűszeres , édesített vizbe
zúdítod,
ekkor ráérsz a krumplit megmosni,
meghámozni,ugyanígy feldarabolni, s a vízbe tenni ugyacsak.
Megsózod kissé.
Lefeded.
Felforr, megfő,ezalatt szerettel gondolsz azokra,
akiknek készíted,köztük magadra is.
2 szegfűszeget, 1 fahéjat kiszeded, de nem baj, ha
nem.
Az egészet botmixerrel pépesíted,ráreszelt
citrom/narancshéjjal,ezek levével ízesíted,tejföllel,v. tejszínnel
testesíted,megkóstolod,esetleg kis curryt teszel hozzá,
okosan bólintasz, ha jó,
és kész.
Utóirat:
Gyerekek, és szerencsés gyereklelkű felnőttek
szeretik, ha plusz egy teáskanálnyi tejföl/tejszín van a levesen,a
tányérjukon, azzal nagyon érdekes mintákat lehet rajzolni , evés
előtt.
---
Almás fűszeres Latsiatól
Körtés Gabojszától már a második
Jobb étvágyat
Szia Katika! Édesanyádnak köszönjük a sütőtök leves receptet. Hévégén meg is csinálom az én kis családomnak. Várjuk a további receptjeidet!
VálaszTörlésNe engedd a lötyiknek, hogy bántsanak, mutasd meg, hogy erősebb vagy náluk! Sokat gondolunk rád itt a melóhelyen. Nagyon jó ötlet ez a blog írás, ugyanis minden fórumon érdeklődnek az ismerősők és ismeretelenek, az állapotod felől és terítem feléjük a blogodat! Várjuk a további híreket!
Ezermillió puszi! Ildikó
szuper, még egy kör amin mindjárt túl vagy! nagyon büszkék vagyunk rád:)
VálaszTörlés